Finans

Se alle artikler

Oppkjøpet øker risikoen i Bakkafrost

Sjømatanalytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets mener det er to sider av Bakkafrosts kjøp av SSC, den ene positiv og den andre negativ.

– Bakkafrost får tilgang til den nest største oppdretteren i Skottland til 170 ganger ev/kg på 2019-estimater, mye lavere enn Bakkafrosts verdsettelse på 437 ganger ev/kg. Vi mener Bakkafrost vil kunne stabilisere og forbedre den operasjonelle utviklingen, så man kan argumentere for at SSCs verdi i Bakkafrost er større enn om selskapet står alene, sier Tønseth etter at det onsdag kveld ble det kjent at Bakkafrost har signert en bindende avtale om kjøp av 68,6 prosent av aksjene i The Scottish Salmon Company (SSC) fra Northern Link for 28,25 kroner pr aksje.

Den andre faktoren er økt risiko i Bakkafrost som selskap, skriver Tønseth.

Blir Grieg vinneren?

– SSC tar med seg volatilitet og usikkerhet inn i Bakkafrost. Selskapet vil ikke lenger være et rent spill på ett marked, som typisk har hatt en høyere verdsettelse. De siste årene har vi sett aktører gå ut av markeder som har utviklet seg svakt, ettersom de svake regionene har preget prisingen av hele selskapet. Gode eksempler på dette er Norway Royal Salmon i Rogaland og Grieg Seafood på Shetland, skriver Tønseth.

Derimot er det hverken Bakkafrost eller Scottish Salmon Company som er vinneren i denne transaksjonen, ifølge analytikeren.

– Oppkjøpet er positivt for verdsettelsen av Grieg Seafood Shetland, ettersom SSC oppkjøpet er på en mye høyere verdsettelse enn Grieg sin operasjon på Shetland. SSC gjør det bedre enn GSF Shetland, men skulle vi brukt samme multipler hadde GSF Shetland vært verdsatt rundt 1 milliard høyere enn i dag, eller rundt 9 kroner pr aksje, skriver Tønseth.

Faller på børsen

Pareto Securities skriver i en oppdatering at 2020-estimatene i Bakkafrost vil stige med rundt 10 prosent, forutsatt at Bakkafrost kjøper 100 prosent av aksjene i SSC.

– Legger vi våre 2020-estimater for SSC over på Bakkafrost vil estimatene stige med rundt 10 prosent før synergier, skriver meglerhuset i en oppdatering, og legger at oppkjøpet blir gjort på P/E-verdsettelse 13/11 ganger 2019-20-estimater, mens Bakkafrost handler på 21/17 ganger P/E for samme periode.

For øvrig venter Pareto Securities laksepriser i neste uke rundt 40 kroner pr kilo, som er ned 3 kroner fra forventede nivåer denne uken.

Bakkafrost faller 1,0 prosent, SSC er ned 0,2 prosent, mens Grieg Seafood er ned 0,1 prosent, fra start på Oslo Børs torsdag.

Se Også


Bakkafrost: Skal levere eget fôr til Scottish

Utbygging av smoltanlegg og bruk av fôr fra eget system er blant grepene Bakkafrost vil gjøre etter overtakelsen av The Scottish Salmon Company (SSC).