NYHETER

Se alle artikler

Startskuddet er gått for Salten Salmon

Onsdag ble Bodøs nye foredlingsbedrift offisielt åpnet med brask og bram.

Statsminister Erna Solberg tjuvstartet og besøkte Salten Salmon tidlig i april. Det ga oppslag i lokale medier. Nasjonale medier var også til stede, men kun for å spørre henne om alt annet enn den nye bedriften i Bodø.

Prøveproduksjon har vært kjørt, men fabrikken starter først på ordentlig nå etter at snora er klippet.

- Vi har jobbet med prosjektet i to år. I dag har vi nådd en viktig milepel. Jeg føler skrekkblandet fryd for nå skal vi begynne å prestere. Det kjenner jeg på, sier Geir Wenberg til IntraFish.

Han er konsernsjef i Salten Aqua som er det store oppdrettsselskapet i regionen. Det er eid av tre lokale lakseprodusenter: Wenberg-familien (Wenberg Fiskeoppdrett), Lorentsen-familien (Gifas/ Gigante) og Roger Øksheim (Edelfarm).

Salten Aqua eier direkte og indirekte 66 prosent av den nye foredlingsbedriften. Resten eies av Coop Nordland. Det er en uvanlig eiersits. Prosjektet ble lansert i november 2017.

Rar i hodet

- Enkelte syns nok jeg var rar i hodet da jeg fikk ideen, sa Wenberg i sin tale under åpningen.

eb99d42b9c08022e2fbeb71606338a5c Konsernsjef Geir Wenberg i Salten Aqua. Foto: Bent-Are Jensen

I neste tale repliserte ordfører Ida Pinnerød fra Arbeiderpartiet:

- Vi trenger de smågale, de som gjør drømmer til virkelighet. Vi trenger gründerne OG vi trenger jentene på fileten.

Ordføreren gjorde et stort poeng av nettopp det med «Jentan på fileten». Det er tittelen på en låt av visekunstner Trygve Hoff. Plata «Snart gryr en dag» ble i 2004 kåret til tidenes nordnorske samlealbum av avisen Nordlys og NRK.

- Hoff synger «det lyser fra bruket, maskinan dem går». Dette er en sang som handler om samfunnsbygging - og om industrialiseringen og moderniseringen av Nord-Norge etter krigen. Salten Salmon tar denne utviklingen videre, sa ordføreren.

Rød politiker vil blå framtid

Hun minnet om at Bodø allerede lenge før krigen var en pioner når det gjaldt bearbeiding av fisk.

- Framtida til denne byen er blå, sa den røde ordføreren som ikke tenkte på kommunevalget til høsten.

592b3dbf93d6d177515c0e4ef9c26d0b Klipper snora: Konsernsjef Geir Wenberg (t.v.), ordfører Ida Pinnerød og daglig leder John Erik Rønning. Foto: Bent-Are Jensen

Hun har tidligere sagt til IntraFish at hun ønsker at Bodø skal bli en sjømatby. Og hun gjentar poenget i en samtale med IntraFish etter at hun har klippet snora.

- Dette er en type arbeidsplass som kan ta mot folk med ulik bakgrunn. For mange vil den representere første mulighet i arbeidslivet. Den er viktig for integrering og inkludering. Den skaper verdier, arbeidsplasser og gir folk ei lønn å leve av, sier ordføreren.

Rundt 140 mennesker møtte opp på åpningen, hørte taler, spiste fingermat og bivånet at ordføreren klippet snora.

Kompetanse fra Salmar

Geir Wenberg sa i talen sin at han hadde «hentet heim folk med god kompetanse».

Daglig leder i Salten Salmon heter John Erik Rønning. Han hadde opprinnelig søkt på en annen jobb i selskapet, men fikk sjefsjobben i stedet.

Han har industriell bakgrunn – etter sju år som økonomisjef på foredlingsfabrikken Innovamar på Frøya i Trøndelag. Den er ett av flaggskipene til lakseprodusenten Salmar.

- Der jobbet jeg med tallknusing på foredling, sier han til IntraFish.

Før Salmar jobbet han med revisjon i konsulentselskapet KPMG i Bodø og Trondheim.

Nå er han flyttet heim med kone og to barn til småbruket der han vokste opp, på Bertnes som ligger ei mil utenfor Bodø sentrum.

bec5c5e0935dd588d01a60080a3a0f2e Gave fra ordfører Ida Pinnerød: En liten skulptur av naken dame som symbol på at «Jentan på fileten» er tilbake i jobb. Det er tittelen på en låt av visekunstneren Trygve Hoff. Foto: Bent-Are Jensen

Ikke ansatte, men medarbeidere

- Vi er 20 medarbeidere her og skal øke til 40 om et par år, sier han.

Han bruker bevisst ordet «medarbeidere» og retter IntraFishs journalist som skriver «ansatte».

De er rekruttert fra Salmar-bedriften Insula som la ned sjømatvirksomheten i Bodø ved nyttår. Foredlingsbedriften het tidligere MaxMat, som nå er eiendomsselskapet som eier bygget/ industrihallen.

Halvparten av medarbeiderne er kvinner, og halvparten har utenlandsk bakgrunn.

- Dette er erfarne folk. De kan bransjen fra før, sier Rønning.

Skal omsette for 200 millioner

Installasjon og montering av utstyr tok bare tre uker. Jobben var gjort til påske.

Filetlinja er levert av Marel. De to pakkelinjene er levert av Marel, Skaginn og Weber.

Bankforbindelse er Sparebank 1 Nord-Norge Finans.

Planen er fortsatt, slik budskapet var da prosjektet ble lansert i 2017, å omsette for rundt 200 millioner kroner i året – i første omgang.

- Vi tar sikte på å foredle rundt 4.000 tonn råvare i løpet av 12 måneder. Vi fileterer og lager porsjonspakninger. Produktene skal eksporteres til USA og Europa, sier Rønning.

- Hva med Coop – hvor stor del av produksjonen skal de ta unna?

- Vi er ennå i en tidlig fase og driver nå og utvikler varer til Coop, sier Rønning.

5e72b07b7a0d8b1419809661886cff16 Rundt 140 innbudte gjester deltok på åpningen. Foto: Bent-Are Jensen

Muligheter for vekst

Bygget er stort. Nåværende fasiliteter dekker en gulvflate på rundt 3.000 kvadrat. Der står fortsatt et par tusen kvadrat ledig som skal brukes til å utvide virksomheten når tida er moden.

Opprinnelig skulle laksefabrikken dele bygget som er en stor industrihall, med et klippfisktørkeri. Men primus motor der, Sigurd Rydland, er i ferd med å bygge en mindre fabrikkhall på nabotomta. Det gir rom for vekst for begge bedriftene. Salten Aqua er tungt inne også i byens hvitfisksatsing.

Prominente gjester

Til stede under åpningen var tre representanter for den amerikanske importøren og distributøren CleanFish.

De hadde tatt turen ens ærend fra USA for å kunne være til stede under seremonien: Forretningsutvikler Kelly Haden kom fra Texas. Direktør Steve Collias kom fra hovedkontoret i California sammen med administrerende direktør Mike Moniz, som også jobber fra Boston.

Første leveranse av laks fra Salten til CleanFish skjedde i november i fjor. På den store sjømatmessen i Boston i mars lanserte Wenberg Fiskeoppdrett og Edelfarm merkenavnet Nordic Blu – som skal distribueres av den amerikanske samarbeidspartneren.

- Hittil har vi importert bare hel fisk, men nå ser vi fram til å kunne kjøpe foredlet vare, sier Moniz til IntraFish.

Selskapet hans omsatte for rundt 50 millioner dollar i fjor. Det tilsvarer nesten 440 millioner kroner.

ee40cb8e625ce5401d277b0b33b472a1 Ens ærend fra USA: Direktør Steve Collias (t.v.), forretningsutvikler Kelly Haden og administrerende direktør Mike Moniz. Foto: Bent-Are Jensen

Pioner i akvakultur-nisje

Bedriften importerer kun akvakultur-produkter og største enkeltsegment er laks «oppdrettet på bærekraftig vis».

- Vi er den fremste importøren i USA av kun akvakultur-produkter og største enkeltart er laks. Verdenshavene er overfisket. Vi har sterk tro på at bærekraftig akvakultur er løsningen. Vi er pionerer på dette feltet i USA, sierMoniz.

Det internasjonalt velrenommerte tidsskriftet Time Magazine kåret i 2009 CleanFish til «Responsibility pioneer of the year» - sammen med en rekke andre aktører i forskjellige bransjer.

Bedriften er også omtalt i det amerikanske finanstidsskriftet Forbes.

Fornøyelse og privilegium

- Det er en fornøyelse og et privilegium å feire denne milepælen med våre venner i Salten Aqua. Det ingen overdrivelse å si at dette nye anleggets suksess vil bli vår suksess. Det representerer en enorm produksjonskapasitet som vil bidra til å tilfredsstille det nordamerikanske markedets etterspørsel etter en miljømessig progressiv premium laks, sier Moniz.

Han poengterer at hver for seg har både Salten Aqua og CleanFish jobbet for å nå de samme mål - som er en mer bærekraftig matproduksjon.

- Kjernen er banebrytende fremskritt innen akvakultur. Sammen skal vi blomstre på en måte som ingen av oss hadde klart hver for seg.

Amerikaneren sier de allerede har innledet samarbeid med kokker og supermarkeds-kjeder («retail groups»).

- Vi planlegger å få Nordic Blu på middagstallerkener over hele USA, sier Moniz, som er sønn av portugisiske immigranter, fra øyriket Azorene midt i Atlanterhavet.

9d32b3d6f477553ecf1957ef5e4e34d0 Salgssjef Anja Strand i Nordlaks sitter i styret til Polar Quality. Foto: Bent-Are Jensen

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.