NYHETER

Se alle artikler

Haugen fortsetter som ordfører på Hitra – Senterpartiet vil ha ordføreren på Frøya

I to av Norges største oppdrettskommuner er Arbeiderpartiet fortsatt størst, men kan likevel miste ordføreren på Hitra.

Ole L. Haugen og Arbeiderpartiet kan gå på sin fjerde periode som ordfører i. Det synes klart etter at valgresultatet for Hitra er klart. Tallene viser at Arbeiderpartiet får i overkant av 34 prosent av stemmene. Det gir ni mandater i det nye Hitra kommunestyre (som fra nyttår teller 25 representanter), skriver Hitra-Frøya.

34 prosent er riktignok en tilbakegang på fem prosentpoeng fra de forrige to kommunevalgenevalg, men ingen av de andre partiene er i nærheten av samme størrelse. Med antatte alliansepartnerne i nykommer Rødt (8,9 prosent og 2 mandater) og SV (4,8 prosent og 1 mandat) samt KrF (3,0 prosent og 1 mandat) har Arbeiderpartiet nok stemmer til å sikre seg gjenvalget.

Tilbake – men beholder mandatene

– Vi er inne med ni mandater og det et det samme som sist. Det er mer enn det jeg hadde forventet for noen uker siden. Vi er desidert det største partiet med 34 prosent, konstaterer også listetopp Ole L. Haugen overfor lokalavisa. Ved 23-tida turte han å slippe jubelen løs.

– Ja, for vår del kan vi nå feire og det er mulig for oss å danne et flertall. Vi har gjort en god valgkamp, sier Haugen.

Borgerlig samling med Sp på Frøya?

I nabokommunen Frøya er det derimot mer usikkert hvem som får ordførerposten. Senterpartiet gjør som ventet et sterkt valg, mens Arbeiderpartiet og Venstre må tåle kraftig tilbakegang. Et fremadstormende Høyre og borgerlig flertall dersom Sp skulle velge borgerlig side, gjør kampen om ordførerposten til en thriller som ved midnattstider ikke var avklart, skriver Hitra-Frøya.

Spørsmålet er om listetopp Knut Arne Strømøy har nok støtte i samarbeidspartier for å bli Frøyas neste ordfører.

Strømøy sier til lokalavisa at Senterpartiet går for å frata Berit Flåmo og Arbeiderpartiet ordførerposten. Men han sier også at det er flere enn bare de borgerlige det er mulig å gå sammen med.

Ap fortsatt klart størst

De endelige tallene ble klare en liten halvtime før midnatt. De viser at Arbeiderpartiet fortsatt klart største Frøya-parti, men det er Senterpartiet som har klart størst framgang. AP ender på 30,9 prosent. En veldig tilbakegang for partiet som oppnådde hele 49 prosent ved forrige valg. Venstre må også slikke sår siden partiet nå er nede i 9,2 prosent, mot 17 prosent i 2015 og 18 prosent i 2011.

– Betyr dette at ordførerposten er tapt, Berit Flåmo?

– Jeg registrerer at partiene som har gått til valg på endring har et flertall. Men vi holder døra åpen, sier Flåmo til lokalavisa.

Kristin Strømskag i Høyre er strålende fornøyd med partiets resultat. 12,9 prosent er nesten seks prosentpoeng opp fra forrige valg. Strømskag gjentar at partiet har gått til valg på et politisk skifte. Før valget gjorde Høyre det klart at de vil samarbeide med V, Frp, KrF og Pp. Får denne grupperinga også med seg Senterpartiet, ligger det ved midnattstider an til ordførerskifte på Frøya.

– Det har vært frustrerende å se så mange gode forslag bli nedstemt

Hvem dette blir, er altså ikke avklart, men det sterkeste kortet nå virker å være Knut Arne Strømøy. Han representerer det største partiet som har sagt at de vil vippe Flåmo ut av ordførerstolen.