NYHETER

Se alle artikler

Aina (22) kan ikke tenke seg å arbeide med noe annet enn laks

Det er viktig for Aina Skarsvåg at laksen har det bra.

Fakta

Aina Skarsvåg

Yrke: Røkter og fiskehelse hos Mowi.

Bor: Tungvågen, Frøya.

Utdanning: To år på Guri Kunna videregående skole på akvakultur.

- Jeg hadde praksis hos Marine Harvest, som nå heter Mowi i 2013 og syntes det var gøy å være der. Året etter, da jeg gikk andre året på Guri Kunna videregående skole, fikk jeg stipend av dem og fast jobb som røkter. Nå har jeg ansvar for all prøveuttaking av fisken. Det er spennende å følge med på hvordan den utvikler seg og hvor tidlig vi kan se sykdomstegn, forteller Aina Skarsvåg til Hitra-Frøya om hvordan hun fikk jobben hos Mowi.

Hvorfor søkte du på akkurat denne stillingen og hvorfor valgte du dette yrket?

- Da jeg var 12 fikk jeg være med på Vikan Settefisk der søskenbarnet til pappa arbeidet og det var da jeg fikk øynene opp for oppdrett. Jeg kjente de som arbeidet på Mowi, siden jeg hadde arbeidet der før, så jeg visste at det var en bra plass å være. Det er artig å følge med på laksen fra den er rogn til den ligger på tallerkenen. Det er en givende og lærerik prosess.

Hvordan var det å skulle gå fra å være student til arbeidstaker?

- På skolen foretrakk jeg praksis foran teori, så for meg var det kjekt å komme ut i feltet. Her arbeider vi skift. Det er både pluss og minus med det. Vi jobber tolv dager på og har ni dager fri. Når vi er på jobb har vi lange dager og det er veldig deilig med den friperioden. Foreldrene mine har vært flinke til å sette krav til meg under oppveksten så jeg hadde ingen problem med å få mer ansvar, da jeg ble arbeidstaker.

Hva er den største utfordringen med å være ung i arbeidslivet og hva er fordelene?

- Én av fordelene er at jeg arbeider med menn som har vært i bransjen i mange år og som jeg lærer masse av. De er veldig flink til å se etter lettvinte løsninger enn å fokusere på problemer og det prøver jeg også å gjøre. Utfordringen er vel at jeg ikke har like mye erfaring som dem, men jeg har lært at det er lov å spørre hvis det er noe jeg lurer på.

900ca2137242380a3717946e3a7c1472 Aina Skarsvåg kan ikke tenke seg å arbeide med noe annet enn laks. Foto: Terese Torgersen/Hitra-Frøya

Hva motiverer deg til å dra på jobb?

- Selv om det er deilig med friuke gleder jeg meg alltid til å møte kollegaene mine igjen og stå på merdekanten for å passe på at laksen har det bra. Fisk er for meg, det hunder og katter er for andre. Jeg bryr meg veldig om dem og gjør alt det jeg kan for at de skal trives.

Hva var din aller første jobb og hvor gammel var du da du fikk den?

- Jeg var 15 år, da jeg fikk min første jobb i Sport 1 på Frøya. Jeg spiller håndball, så det føltes veldig naturlig å jobbe der, siden jeg kjente hun som eide butikken. Det var en artig jobb der jeg fikk prate med masse folk. Jeg var der kanskje i fire år som tilkallingsvikar.

Hvor ser du deg selv om ti år?

- Jeg tipper at jeg fremdeles arbeider innen laksenæringen enten på Hitra eller Frøya.

Hva er dine beste tips for å lykkes i arbeidslivet?

- Vær positiv og fokuser på løsninger heller enn problemer. Ikke vær redd for å spørre om hjelp. De du arbeider med vet at du er ny og at du ikke kan alt med en gang. De vil heller at du spør en gang for mye enn at du gjør noe galt.