NYHETER

Se alle artikler

Antallet lokaliteter over lusegrensen er det høyeste på fem år

10 prosent av alle lokalitetene i Norge var i uke 40 over lusegrensen.

I uke 40 var 61 lokaliteter over lusegrensen. Dette er det høyeste antallet lokaliteter over lusegrensen på fem år.

Økning fra i fjor

Sammenlignet følger 2019 og fjoråret stort sett de samme tendensene, med unntaket av en større økning blant lokaliteter over lusegrensen på høsten i år.

1488dd1c171d92c3390519328736c4d7 Antallet lokaliteter i Norge over lusegrensen i 2018. Uke 41 er markert for sammenligning. Foto: BarentsWatch
f2fc9d65c302bf1d216220d854540b7a Antall lokaliteter over lusegrensen i 2019. Kurven viser oversikten frem til uke 40. Foto: BarentsWatch

Store forskjeller

I oversikten på BarentsWatchs nettsider kommer det frem at det er PO6 (produksjonsområde 6) rundt Trøndelag som sliter mest med lakselus. Der var det hele 16 lokaliteter over lusegrensen i uke 40.

Oppdrettere i PO9, som strekker seg fra Bodø i sør til Andenes i nord, føler også påkjenningen med åtte lokaliteter over lusegrensen.

Produksjonområdene 10 til 13 har nesten ingen anlegg over grensene, med sammenlagt tre lokaliteter med brudd på nivået.

Produksjonsområder Antall lokaliteter over lusegrensen
Produksjonsområde 1 1
Produksjonsområde 2 1
Produksjonsområde 3 4
Produksjonsområde 4 9
Produksjonsområde 5 6
Produksjonsområde 6 16
Produksjonsområde 7 6
Produksjonsområde 8 7
Produksjonsområde 9 8
Produksjonsområde 10 2
Produksjonsområde 11 0
Produksjonsområde 12 1
Produksjonsområde 13 0

Høyest antall lokaliteter over grensen siden 2015

En må tilbake til uke 41 i 2015 for å finne like mange lokaliteter over grensen som det er nå. Da var det også 61 lokaliteter over lusegrensen her til lands.

Det var også langt flere lokaliteter i området rundt PO6 i Trøndelag som var over lusegrensen i uke 41 i 2015 – hele 26 lokaliteter.

22ca00968a18b64f2dac1b403a7edc57 Antall lokaliteter over lusegrensen i 2015. Det var sist gang antallet bikket 60 lokaliteter. Uke 41 er markert for sammenligning. Foto: BarentsWatch

Føler presset

Lerøy Midt er en storaktør i dette området (PO6). De opplever nå de økte lusenivåene.

– Vi har registrert et høyt lusepress i denne perioden og gjør det som er nødvendig for å holde oss innenfor et akseptabelt lusenivå, skriver samfunnskontakt i Lerøy, Krister Hoaas til IntraFish i en SMS.

Kommet over kneiken i vest

Regional koordinator i Vest–Norge, Ragnhild Malkenes forteller IntraFish at lusenivåene i produksjonsområdene på Vestlandet (PO1–4) er på vei tilbake til normalen nå.

Hun uttaler seg om lusenivåene i disse produksjonsområdene.

– Vi har hatt noen topper – vi hadde en i juni og en rundt begynnelsen av september blant høstfisken fra i fjor. Nå ser det ser greit ut de fleste områdene her.

Hun har vært bekymret etter lusenivåene har toppet seg i år.

– Da blir det fort et høyt smittepress. Men det gjøres utrolig mye blant oppdretterne her på Vestlandet, som mekanisk avlusning og god bruk av rensefisk.

Malkenes forteller at vestlandet nå bør ha kommet seg gjennom de høyeste lusenivåene for sesongen, og at de nå er på vei nedover igjen.

Skottelusen har spredt seg til Midt–Norge i større grad

Regional koordinator i Midt–Norge, Lene–Catrin Ervik svarer skriftlig på IntraFishs spørsmål om antallet lokaliteter over lusegrensen:

«Situasjonen er relativt krevende i en del områder. Nytt i år er at vi opplever utfordringer med skottelus i større grad enn normalt i Midt-Norge. Mye skottelus over tid, gjør at dynamikken rundt rensefisk forstyrres. Rensefisken er det viktigste enkeltstående tiltaket mot lakselus i Midt-Norge, og når effekten forstyrres får det konsekvenser».

Ervik forklarer at skottelusen smitter rognkjeks også, som i en del tilfeller har blitt avluset.

«Temperaturen har vært høyere enn de to foregående år, dette bidrar også til at utfordringene med lus er mer krevende».

Liten fisk og mye behandling

Det er ifølge Ervik flere selskap som har økt kapasiteten på ikke-medikamentelle metoder (IMM).

«Det er et viktig bidrag til kontroll. Vi ser imidlertid at det ikke alltid er tilstrekkelig kapasitet, og når en får utfordringer på årets utsett med relativt liten fisk er det ikke alle metoder som egner seg like godt».

Hun forteller at det nå er fullt fokus på å kontrollere lusenivået utover høster og inn i vinteren. Enkelte lokaliteter har allerede gjennomført runder med behandling.

Høyere temperaturer og mer lus

«Temperaturene i år har vært høyere enn de to foregående årene, og da får en gjerne økte utfordringer med lus».

Ervik skriver at næringen kanskje hadde forventet at de forebyggende tiltakene, i tillegg til rensefisk, skulle holde noe bedre enn det har gjort.

«Og da tror vi som sagt at skottelusnivåene som har sammenfalt med perioden der lakselusa er mest utfordrende har forstyrret det bildet».

Vurderer å slakte ut

Men sjøtemperaturene er fremdeles relativt høye i regionen:

«... og når det drar seg til med mye lus som vi ser i enkelte områder i år er det viktig å komme inn tidlig nok».

Ervik skriver at mange selskap går under den lovpålagte grensen når de gjennomfører tiltak.

«Reduksjon av verter er det mest effektive tiltaket mot lus, og når situasjonen tilspisser seg bør en alltid vurdere å slakte stor fisk for å kunne konsentrere ressursene rundt å håndtere situasjonen på fisken som fortsatt skal stå lenge i sjø».

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.