NYHETER

Se alle artikler

Russland vinner handelskrigen på sjømat med EU

Vesten selger ikke sjømat til Russland, men Russland selger fortsatt til Europa.

En ny rapport fra Rabobank om effekten på sjømatnæringen av handelskrigen mellom Vesten og Russland, viser at Russland har fått den vinnende sjømatstrategien, ettersom deres eksport til EU har holdt god stand, mens importen fra vestlige markeder har falt betydelig.

Russland har forlenget sin handelsstopp på matimport fra EU, som ble innført første gang i 2014. Det kom som følge av en beslutning fra EU om å iverksette omfattende økonomiske sanksjoner mot Russland for den rollen Moskva spiller i den kontinuerlige uroen i Øst-Ukraina.

Mens tallene viser at den russiske sjømateksporten til EU bare falt 12 prosent til 868 millioner dollar (NOK 7,9 milliarder) det siste året, er på den andre siden tapt potensiell lakseeksport fra Norge til Russland estimert til 1,5 milliarder euro (NOK 15 milliarder) i 2019, der i stedet laks fra Chile og Færøyene fyller hullet.

– Russerne ser ut som vinnerne her. De investerer mye i å modernisere fiskeriene og havbruket, og dette er den perfekte modellen for det. Landet har lykkes med å beskytte det innenlandske markedet, mens de forblir en eksportør til EU, sier Gorjan Nikolik, senior sjømatanalytiker i Rabo Research Food and Agribusiness, til IntraFish.

– Hvis du ser på den nåværende handelsstrømmen, selger ikke Vesten sjømat til Russland, men Russland selger fortsatt til Europa til en verdi av nesten en milliard dollar, legger han til.

Han mener den uventede vinnere av handelskrigen mellom Russland og EU er Chile.

– Chile er helt klart vinneren. Til tross for at Chile er veldig langt borte, har landet blitt hovedleverandøren av laks til Russland. Det ville aldri skjedd uten handelskrigen, sier han.

Andre ikke-vestlige land som Kina, Vietnam og Tyrkia, har også på samme måte økt sjømateksporten til Russland i denne perioden.