NYHETER

Se alle artikler

Den kanadiske statsministeren Justin Trudeau ble gjenvalgt – usikker fremtid for oppdrett

Og med partiet hans i ryggen, Canadas liberale parti, har han gitt et valgløfte om å forby åpne merder i British Columbia innen 2025.

Den kanadiske statsministeren Justin Trudeau slo så vidt Canadas konservative parti i et jevnt valg i går. Dette førte til stor tvil rundt skjebnen til oppdrettsnæringen i den kanadiske provinsen British Columbia.

Tidligere i valgkampen kom Trudeau med et valgløfte om å forby alle åpne merder i provinsen, og få næringen over i lukkede, eller landbaserte anlegg innen 2025.

Oppdrettsnæringen svarer

Oppdrettsnæringens respons på nyhetene om Trudeaus seier, var rask og svært negativ.

Daglig leder i interesseorganisasjonen BC Salmon Farmers Association (BCSFA) John Pauul Fraser, kalte planen for «uoppnåelig» og sa at det «vil føre til stagnering og betydelig arbeidsledighet i oppdrettsnæringen i British Columbia».

Daglig leder i Newfoundlands forening for akvakulturindustri, Mark Lane, kommer også med krass kritikk av forslaget.

– Dette er ikke basert på vitenskap, det er basert på politisk retorikk, sier Lane til IntraFish.

Havbruksnæringen i Canada med kampanje mot statsministeren

Les mer

Er landbaserte oppdrettsanlegg løsningen i British Columbia?

Les mer

Grieg Seafood stiller seg bak knallhard kritikk av den kanadiske regjeringen

Les mer

Canadas statsminister vil ha slutt på åpne merder innen 2025

Les mer

En fornærmelse til oppdretterne

Lane forteller at planen kan være appellerende for områder utenfor atlantiske Canada, men at det er «en fornærmelse til oppdrettere i en industri klar for vekst».

– Det hadde vært som å dra til Norge og be dem stenge oppdrettsnæringen innen seks år. De hadde ledd av deg, sier Lane.

Siste forsøk på å vinne valgkampen

Lane legger til at industrien sørger for 16.000 årsverk for kanadiere og genererer mer enn 36,5 milliarder kroner i eksportinntekter i året.

Canadas liberale partis valgløfte blir sett på av industrien som et siste kynisk forsøk på å vinne velgere som kanskje unngikk å stemme på det mer venstreorienterte miljøpartiet i Canada, «Green Party».

Valgløftet om å forby åpne merder, som ble presentert av Canadas liberale parti, minner om et tidligere valgløfte som ble gitt av Canadas miljøparti.

Mowi er ikke bekymret

I en uttalelse til IntraFish sier konsernsjef i Mowi Alf–Helge Aarskog at han ikke bekymrer seg for gjenvalget i Canada.

– Den gjenvalgte regjeringen medbringer liten risiko for oppdrettsnæringen i landet, sier Aarskog til IntraFish.

Trudeaus nye regjering fikk også mindretall i House of Commons (tilsvarende Stortinget i Norge). Aarskog mener det reduserer sjansen for at forbudet vil bli innført.

Håper å diskutere forslaget med regjeringen

– Om Canada vil gjennomføre forbudet av oppdrett i åpne merder under Justin Trudeaus regjering, gjenstår å se, sier konsernsjef i Grieg Seafood Andreas Kvame til IntraFish.

Han mener det er forskjell på hva som loves under en valgkampanje og det som faktisk blir gjennomført.

38291da082d6f8f4b7cc1c562e363fd2 Konsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood Foto: Anders Furuset

– Jeg håper virkelig at beslutningen til slutt vil diskuteres ansikt til ansikt med oppdrettsnæringen.

Fortsetter driften i Canada

– Alle beslutninger burde bli basert på kunnskap og fakta. Jeg tror at regjeringen også vil ha en lønnsom oppdrettsindustri i landet deres, sier han.

IntraFish spurte Kvame om Grieg Seafood satser mindre på driften deres i Canada grunnet den politiske utviklingen. «Nei. Absolutt ikke», svarte han.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.