NYHETER

Se alle artikler

Aarskog tror Trudeau vil forandre mening om oppdrett

– Den gjenvalgte regjeringen i Canada medbringer liten risiko for oppdrettsnæringen i landet, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Mowi til IntraFish.

Han er trygg på at Trudeaus gjenvalg ikke vil påvirke Mowis åpne anlegg i Canada, til tross for statsministerens valgløfte om å forby industrien i British Columbia innen 2025 om han skulle bli gjenvalgt.

Det ble han i går kveld etter en tett valgkamp mellom Trudeaus parti, Canadas liberale parti, og Canadas konservative parti.

Den kanadiske statsministeren Justin Trudeau ble gjenvalgt – usikker fremtid for oppdrett

Les mer

Canadas statsminister vil ha slutt på åpne merder innen 2025

Les mer

Verden trenger fisk og grønnsaker

– Vi jobber med hvilken som helst regjering i Canada, og jeg er sikker på at om han [Trudeau] bestemmer seg for å samarbeide, vil ikke dette bli et problem, sier Aarskog til IntraFish.

Trudeaus nye regjering fikk også mindretall i House of Commons (tilsvarende Stortinget i Norge). Det fører til at regjeringen må forhandle med andre partier for å få gjennomslag, ifølge Aarskog. Han mener det reduserer sjansen for at forbudet vil bli innført.

– Jeg er sikker på at han vil innse at oppdrett i merder er nokså bra for miljøet, sier han og legger til: – Om verden trenger noe, så er det ikke mer rødt kjøtt. Den trenger mer fisk og grønnsaker.

Vil ha oppdrettsnæringen inn i lukkede merder

Mowi driver oppdrett på både Stillehavskysten og den atlantiske kysten av Canada. Selskapet har 37 lokaliteter i British Columbia, hvor de produserer 45.000 tonn laks årlig.

Justin Trudeau og Canadas liberale parti avga et valgløfte om å forby åpne merder i provinsen British Columbia, og flytte næringen inn i lukkede eller landbaserte anlegg.

Dette mente flere interesseorganisasjoner ville ha alvorlige følger.

Fikk på plass avtale med urbefolkningen

Forrige måned inngikk Mowi Canada West og Cermaq Canada avtaler med urbefolkningen i området, First Nations, om å utfase flere lokaliteter på Canadas vestkyst.

Samtidig har Mowis massedød på østkysten ført til langt lavere inntekter for selskapet i tredjekvartal 2019, ifølge en resultatoppdatering fra selskapet tidligere denne måneden.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.