NYHETER

Se alle artikler

Lakseeksporten berørt av protestbølge i Chile

Noen lakseprodusenter har redusert slaktingen etter protestbølgen som feier over Chile – og som har ført til portforbud for første gang siden generalenes diktatur tok slutt for snart 30 år siden.

Bransjeorganisasjonen SalmonChile melder at der er blitt forstyrrelser i noen leveranser av fersk laks.

- På grunn av portforbudet lørdag og søndag ble leveranser berørt, sier styreleder Arturo Clement i SalmonChile til IntraFish.

Lakseprodusenten Blumar melder om noen forsinkelser med lossing av laks på flyplassen i Santiago, uten at det har forstyrret handelen vesentlig.

- Vi har bestemt oss for å redusere slaktevolumene fra søndag, og vi følger situasjonen nøye. Vår viktigste bekymring er våre arbeideres sikkerhet, slik at vi ga dem fri før arbeidstidens slutt mandag, sa kommersiell direktør Daniel Montoya i Blumar til IntraFish i går.

Både Cermaq og Camanchaca melder at demonstrasjonene så langt ikke har rammet deres virksomhet.

Streik og forsinkelser

Flyfraktselskapet Latam Cargo meldte søndag om forsinkelser.

Det er ennå usikkert om en havnearbeider-streik vil få konsekvenser for utskiping av frossen laks og annen sjømat.

Bransjeorganisasjonen for lastebileiere (CNDC) melder at de ikke har forståelse for episodene av vold og plyndring som har funnet sted, sjøl om de har forståelse for årsakene til den sosiale uroen.

Tirsdag morgen lokal tid melder media at 14 k jøpesentre og andre bygninger blir satt i brann landet over. 110 supermarkedet skal være plyndret.

250 minibank-terminaler skal være ødelagt.

Mandag ble det meldt at minst 78 undergrunnsstasjoner i hovedstaden Santiago er satt fyr på eller skadet av hærverk på annet vis.

Tirsdag morgen melder media om 15 døde som følge av fire dager med protester og regelrette gateslag i flere byer. Elleve av de 15 har mistet livet i hovedstaden Santiago.

Myndighetene meder at over 2.600 personer hittil er arrestert på landsbasis.

Nesten 5.700 skoler er stengt. Det skal dreie seg om halvparten av landets undervisningsinstitusjoner.

Laksebyen rammet

Også landets laksehovedstad Puerto Montt er rammet av urolighetene.

Lørdag deltok over 10.000 mennesker i en protestmarsj i sentrum. På kvelden oppsto kamp mellom 600 demonstranter og politi. Sju politifolk ble skadd. 52 demonstranter arrestert.

Ifølge lokalavisen El Llanquihue mandag var 24 forretninger og bygg skadd i løpet av helga, men det var ikke meldt om plyndringer.

Mandag skriver avisen at skadene utgjør 120 millioner pesos. Det tilsvarer rundt 1,5 millioner kroner.

De fleste bankfilialene i sentrum er stengt. Beskyttende gardiner av metall er trukket ned foran vinduene på butikker i sentrum, eller de er spikret for.

Der er forsinkelser og kanselleringer på flyplassen El Tepual ved Puerto Montt, blant annet på grunn av portforbud i Santiago. Tre busselskaper har innstilt rutene sine til hovedstaden.

Hovedveien fra Chiles nest største øy, Chiloé, har vært stengt av streikende skoleelever og studenter, ifølge lokalavisen La Estrella. De har laget veisperringer og brent bildekk. Demonstranter har stengt for trafikken på flere bruer på Chiloé, som er hjertet av landets lakseproduksjon.

Landet over frykter mange mennesker knapphet på matvarer i supermarkedene, slik at hamstring er på gang. Køene ved mange av landets bensinstasjoner er lange.

Importører i USA, som er Chiles største laksemarked, følger situasjonen nøye.

- Jeg tror der blir noen forsinkelser, sier en ikke navngitt talsperson for Salmex til IntraFish. Det er lakseprodusenten Multiexports salgsselskap i Miami.

Gnisten som tente ild

NRKs nettsted melder at Chile er rammet av de alvorligste opptøyer på flere tiår.

Utløsende årsak var at president Sebastian Piñeras høyreorienterte regjering nylig skrudde opp prisen på metrobillettene i hovedstaden Santiago med 40-50 øre til rundt 11 kroner - på grunn av økte drivstoffpriser.

NRK skriver at Chile har høyest inntekt per innbygger i Latin-Amerika. Men mange chilenere er svært misfornøyde med utviklingen. Mens prisen på levekostnader har økt, har ikke lønninger og pensjoner steget like mye.

- Demonstrantenes sinne har røtter i økte sosiale og økonomiske problemer, melder nyhetsbyrået Reuters.

Chile har vært et av Latin-Amerikas mest stabile land.

Professor Benedicte Bull ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo sier til NRK at Chile er ett av de mest ekstreme markedsstyrte land man kan tenke seg.

- Der er veldig få begrensinger for markedet. Helsetjenester, pensjoner og de fleste offentlige tjenester er privatisert, mens lønningene presses nedover. Folk er oppgitt over at det ikke er mulig å få til grundige endringer via politiske kanaler, sier hun.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.