NYHETER

Se alle artikler

Kinesiske journalister nysgjerrige på norsk laks

Ni journalister fra Kinas største mediehus er i Norge for å lære om blant annet lakseoppdrett.

Én av dem er Xie Juan fra Yicai Media Group, som også utgir China Business News (CBN). Det er landets største finansavis med et daglig papiropplag på 700.000.

CBN har også egne TV- og radio-stasjoner, nettsider, pluss nyhetsbyrå og tidsskrift. Ett av konsernets nettsteder er engelskspråklige Yicai Global.

CBN har 200 journalister spredt over hele landet, men særlig i de store byene Beijing, Shanghai, Guangzhou og Hongkong.

I tillegg kommer 30 utenriks-korrespondenter i verdens ledende finansielle sentra som New York, Washington, San Fransisco, London, Paris, Brussel, Berlin, Tokyo og Seoul.

Xie Juan jobber ved CBNs hovedkvarter i Shanghai.

Mandag og tirsdag besøkte delegasjonen hennes Bodø, der Nordland fylkeskommune var vertskap. På programmet sto seminarer og blant annet besøk i utstillingslokalene til laksehuset Salmon Center.

- Min mor elsker laks

Journalist Xie Juan skriver om internasjonal økonomi, handel, politikk og energi, ikke sjømat spesielt, og slett ikke norsk sjømat.

13005e381b2bcdb5dbedc29aa910807a Fiskeselger på marked i Shanghai i 2010. Arkivfoto: Bent-Are Jensen

- Jeg er nysgjerrig på norsk laks. Jeg vet at der var noen problemer med norsk eksport til Kina etter 2010, og særlig lakseeksporten deres, men det er i ferd med å gå seg til, etter hva jeg forstår. Vi kinesere liker norsk laks og vil gjerne ha mer av den. Jeg har smakt rå laks i sushi heime i Shanghai. Min mor elsker norsk laks, sier hun til IntraFish.

- Hva mener du om norsk laks sammenliknet med chilensk og skotsk?

- Jeg har bare hørt om laks fra Norge? Butikker som selger laks, reklamerer med at den er fra Norge. Norge er et kvalitetsstempel.

- Kjenner du til kritikk av oppdrettet laks?

- Ikke spesielt, men jeg er opptatt av kvalitet. Hvilke stoffer er fôret sammensatt av? Er der fremmedstoffer? Er der helsefarlige ingredienser? Vil klimaendringer få konsekvenser for kvaliteten på norsk laks? Slike ting er vil jeg sette meg inn i, sier hun til IntraFish.

Fram profilerer bransjen

De ni journalistene deltok tirsdag på et seminar med presentasjoner av blant andre lakseeksportøren Fram Seafood i Bodø.

Nestleder Marit Sivertsen fortalte om det familiedominerte selskapet, salg av nærmere 14.000 tonn laks og annen sjømat til hele verden, sertifiseringer av «one of the most sustainable food industries in the world», om politiske problemer med markedsadgang, svingninger i valutakurser, om Frams lokale engasjement, om norsk laksenærings sponsing av forskjellige aktiviteter som Arctic Race. Hun viste en video av sykkelrittet som går gjennom et vakkert nordnorsk kystlandskap, med mange luftfoto av oppdrettsanlegg og mærer langs ruta.

540a11cba7ec06e2bc992aada3db7d52 Eksportør Marit Sivertsen flankert av konsulent Per Eidsvik (t.v.) i Wework og seniorrådgiver Lars Andersen i næringsavdelingen i Nordland fylkeskommune der han jobber med marin verdiskaping. Foto: Bent-Are Jensen

Overvåket av havørn

Etterpå var det spørrerunde.

Noen lurte på hvordan sykkelrittets vinner kunne fortære en førstepremie på 500 kilo laks.

Én spurte hvordan bare seks ansatte i Fram kunne besørge skikkelig kvalitetskontroll på så mye eksportert fisk. Så svarte representanter for fylkeskommunen med å fortelle om det norske kontrollregimet, om hvordan forvaltningen fungerer.

En annen journalist spurte om hvor han kunne finne grunnleggende og skriftlige opplysninger om norsk lakseproduksjon, og om der fins tilgjengelig offentlig statistikk. Da reklamerte nordmennene med Mattilsynet og Norges sjømatråds engelskspråklige nettsider.

Midtveis i mini-seminaret fløy ei havørn forbi vinduene i 17. etasje i byens fortsatt nye hotell, Havet. Halvparten av de 18 deltakerne løp til vinduet for å fotografere med mobiltelefonene sine. Bodø profilerer seg blant annet som «havørnbyen» overfor tilreisende. Fylkeshovedstaden har verdens største konsentrasjon av havørn.

Uvær uten oppdrettsanlegg

Neste stopp på programmet var Saltstraumen, som er én av verdens sterkeste tidevannsstrømmer. Hvis du spør Bodø-folk, er den aller størst.

Men kineserne ville helst besøke et oppdrettsanlegg.

Skuffet måtte de konstatere at lokalitetene som ligger nærmest byen, er brakklagte for tida. De fikk heller ikke båttur, men busstur til Saltstraumen. Det kunne de være glade for. Sjøen gikk kvit. Fylkeshovedstaden var rammet av uvær i går. Byen nedenfor og rundt hotellet var tidvis gjemt i striregn og lave tåkeskyer. Larmende stormkast skapte en yr-svak vibrasjon i møblementet i møterommet. Kineserne fikk oppleve en mørk nordnorsk formiddag seint i oktober.

fe84bafa76ab67e5835de3358bd0f4ad Marit Sivertsen presenterer lakseeksportøren Fram Seafood. Foto: Bent-Are Jensen

På forhånd hadde de kinesiske journalistene meldt om interesse for følgende tema:

  • Hva som menes med bærekraftig produksjon
  • Fiskehelse
  • Marine verneområder
  • Hva får lokalsamfunnene igjen for selskapenes høsting av marine ressurser
  • Sporbarhet

Vennskaps-fylke i Kina

Besøket inngikk i fylkeskommunens arbeid for å åpne det kinesiske markedet for varer og tjenester. Nordland var i fjor Norges femte største eksportfylke.

Nordland har inngått en samarbeidsavtale med sitt «vennskapsfylke» som er provinsen Zhejiang, like sør for Shanghai. Nordland har rundt 243.000 innbyggere. Vennskapsfylket Zhejiang har rundt 55 millioner innbyggere. Provinsen er av de ledende innen marin og maritim sektor i Kina, og legger stor vekt på entreprenørskap og næringsutvikling – gjerne med inspirasjon fra utlandet.

De største og viktigste

De ni journalistene var ikke bare fra Zhejiang, men fra hele Kina. De var invitert av den norske ambassaden i Beijing og Norges to generalkonsulater som ligger i Shanghai og Guangzhou (Kanton).

- Vi inviterer bare de beste, viktigste og største avisene, sa Li Bei til IntraFish etter seminaret i går.

a9fe32ba9ccc5a1656742bdb4eedc64e Norge har generalkonsulat i byen Guangzhou. Foto: Wikimedia Commons

Hun er rådgiver ved det norske konsulatet i Guangzhou. Hun reiste sammen med sin kollega, den kinesiskspråklige nordmannen Adrian Staven Mittet.

Før Bodø hadde kineserne besøkt Lofoten.

Havets helse

De er på vei til den sjette utgaven av den internasjonale konferansen «Our Ocean» - som i år går av stabelen i Oslo i dag onsdag 23. og i morgen 24. oktober.

Havkonferansen samler representanter fra 100 land, inkludert 500 toppledere fra myndigheter, næringsliv, sivilsamfunn og forskningsinstitusjoner, samt 100 ungdomsrepresentanter.

Prosjektet er å finne løsninger for sunne, rene og produktive hav, og for å sikre god havforvaltning.

Konferansen blir åpnet av statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.

Se Også


Laksenorge frykter ny handelskrig

USA trapper opp handelskrigen med Kina. Sjømat Norge frykter konsekvensene.