NYHETER

Se alle artikler

Tilbudsflom i tredje kvartal overrasket Mowi

- Tilbudveksten på 13 prosent i tredje kvartal var mye høyere enn ventet, sier finansdirektør Ivan Vindheim.

Mowi estimerer at det er i tredje kvartal ble slaktet 618.300 tonn laks globalt, 72.000 tonn mer enn samme kvartal i fjor, og 76.300 tonn mer enn i andre kvartal.

- Det er lenge siden vi har sett så stor oppgang. Vi vet fra tidligere at dette er mer enn markedet kan absorbere uten at det påvirker prisen negativt, sa Vindheim under kvartalspresentasjonen onsdag.

Veksten fordelte seg på flere regioner, men det var særlig i Europa utbudet økte (14,6 prosent). I Chile var det opp 10,8 prosent, mens det i Nord-Amerika var ned 0,5 prosent.

Ifølge Vindheim var det forventninger i markedet om en global vekst på rundt 5 prosent.

- Så hvordan kunne det blir så sterk vekst? Det var gode vekstforhold i omtrent alle områder, samtidig som det var noen biologiske utfordringer som gjorde at en enkelte steder valgte å ta ut fisken tidligere enn planlagt, sa han.

Konsernsjef Alf-Helge Aarskog utdyper.

- Den kraftige økningen i slaktingen var todelt. I enkelte områder var det så god tilvekst at en kom i MTB-taket og måtte ta ut fisk. I andre områder har en måtte tatt ut noe på grunn av lus, noe vi hadde utfordringer med i Voldsfjorden hvor vi tok ut fisk på lavere vekster, sier Aarskog til IntraFish.

God etterspørsel

Økt slakting fører naturligvis til økt salg (om fisken ikke fryses inn) – og Mowi melder om god volumvekst i omtrent alle store marked.

- Det var god vekst i EU, og god vekst i alle de store landene der. USA, som er det største enkeltmarkedet, vokser også godt. Det samme gjorde Brasil, Kina og andre store marked, sa Vindheim.

Men etterspørselen var ikke sterk nok til å unngå prisfall.

- Den underliggende etterspørselen er fortsatt god, men en vekst på 13 prosent var simpelt hen for mye, også for laksebransjen, sa Vindheim.

Han merker seg at prisene har kommet opp fra bunnen.

- Dersom industriens forventninger for neste år slår til, tror vi at vi vil ha en god balanse mellom utbud og etterspørsel neste år, sa han.

Aarskog omtaler laksemarkedet som «fundamentalt sterkt».

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.

Se Også


Milliardutbytte fra Mowi – skal øke slaktevolumene

Mowi deler ut til sammen over 1,34 milliarder kroner i utbytte etter tredje kvartal. Og neste år forventes høyere slaktevolumer.