Pressemeldinger

Se alle artikler

Nesvik vil ha mer norsk laks til Brasil

Sjømathandelen mellom Norge og Brasil, både vilkårene for eksporten av norsk klippfisk og laks, og de pågående frihandelsforhandlingene mellom Efta og Mercosur var viktige temaer da de to fiskeristatsrådene fra Norge og Brasil møttes for politiske samtaler.

Brasil

I Brasil, Sør-Amerikas mest folkerike land, spiser befolkningen om lag 11 kg sjømat årlig pr. innbygger. Dette er høyere enn gjennomsnittet i Sør-Amerika (10 kg), men er lavere enn anbefalt sjømatkonsum fra WHO. Det er også vesentlig lavere enn snittet i Europa.

I lys av størrelsen på landet, kunne man tenke seg et stort potensial for sjømat i Brasil. Konkurransen mot kjøtt er imidlertid formidabel. Brasilianerne er vant til å spise mye og billig kjøtt – de spiser omlag ni ganger mer kjøtt enn sjømat pr. innbygger. Filet mignon ligger på ca. NOK 80 mens norsk klippfisk av torsk har en kilopris på rundt NOK 120.

Kilde: Norges Sjømatråd

Handelshindring for norsk laks på Brasil

Les mer

Fiskeriminister Harald T. Nesvik møtte sin brasilianske kollega Tereza Cristina i Brasils hovedstad Brasília denne uken.

– Brasil er en av våre viktigste handelspartnere utenfor EU. I møtet med Tereza Christina understreket jeg viktigheten av forutsigbare rammer basert på internasjonale standarder for handelen mellom våre to land, slik at de norske eksportørene vet hva de skal forholde seg til. Vi ønsker også å åpne opp det brasilianske markedet for eksport av norsk laks, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik i en pressemelding i etterkant av møtet.

– I januar i år innførte Brasil nytt regelverk for saltfisk og klippfisk som gjør handelen mer forutsigbar, men det gjenstår fortsatt noen uklarheter som eksperter fra norske og brasilianske myndigheter skal drøfte videre i dag, legger Nesvik til.

Brasilianske myndigheter viste for øvrig stor interesse for norsk fiskeri- og oppdrettsforvaltning, og uttrykte at de ønsker å samarbeide nærmere på disse områdene.

– Jeg inviterte også min brasilianske kollega til Norge, sier Nesvik.

Landene var også enige om at internasjonalt samarbeid mellom de store havnasjonene er viktig for å løse utfordringer som ulovlig fiske, forsøpling av havet og bærekraftig matproduksjon til en økende verdensbefolkning.